Блог

Харчування

Для пацієнтів

5482

23

11.2018

Під час проходження ортодонтичного лікування, будь-ласка, дотримуйтесь наступних рекомендації щодо харчування:

  • необхідно максимально знизити навантаження на зубо-щелепний апарат, особливо на початку лікування. Це означає, що не потрібно жувати тверду їжу, їжу необхідно ретельного пережовування.
  • не можна кусати і гризти великі, тверді і в'язкі шматки їжі; їх потрібно подрібнювати будь-яким зручним для вас способом, крім кусання, і вже подрібнену їжу розжовувати: мова йде про такі продукти як яблука, морква, окраєць хліба, пряники, шоколад, піца, гамбургери т.д.
  • виключити з раціону бублики, сухарі, казинаки, іриски, тверді цукерки з горіхами;
  • також потрібно відмовитися від дуже гарячої та холодної їжі і напоїв.


Чи знаєте ви, що ви можете або не можете їсти в брекетах?
Носити ортодонтичні апарати - не означає жити на пюре з м'яких продуктах під час всього лікування. Знання про те, які продукти можна і не можна їсти з ними, допоможе Вам досягти оптимальних результатів після завершення лікування кривих зубів. Запобігти пошкодження ортодонтичних дуг, лігатур, а також зберегти ваші зуби від карієсу під час виправлення прикусу - ось основна ваше завдання!

Надаємо вашій увазі список продуктів, які можна і які не можна їсти під час носіння брекетів:

Фрукти є важливою частиною здорового харчування. Рекомендується з'їдати 300 грамів фруктів щодня. Це відмінний продукт для вашого здоров'я, який дуже важливий для кожної людини, навіть якщо ви носите брекети. Тверді фрукти, такі як яблука, може бути дуже важко вкусити з-за наявності кронштейнів на зубах. Незрілі груші і персики також можуть викликати такі ж проблеми.Тому, тверді плоди краще звичайно не купувати, а вибрати стиглі і м'які. Але і в такому випадку можуть виникнути труднощі. Не треба лякатися, це не причина не їсти фрукти. Вам треба або натерти їх на тертці і вийде щось типу фруктового пюре, або зробити з них фреш. І так і сяк, вийде смачно і корисно. А такі ласощі, як стигла чорниця, малина, ожина можна їсти без всяких проблем. Тільки не забудьте після цього змити рот, а ще краще почистити зуби2. Овочі

Овочі дають нам вітаміни і мінерали, які необхідні для зростаючого організму, особливо для вагітних. Людина повинна споживати третину овочів від загальної кількості їжі. Як і фрукти, овочі необхідно готувати трохи по-іншому для людей, які носять брекети. Більшістю овочів можна насолоджуватися в вареному або тушкованому вигляді, тому що приготування їжі автоматично пом'якшує її. Жорсткий, сирі овочі, такі як морква, цвітна капуста, брокколі перед готуванням поріжте на невеликі шматочки, які можна легко жувати з задніми зубами. Якщо у вас виникли проблеми з вживанням улюблених сирих овочів, спробуйте їх в консервованому вигляді.

Зернові дають нашому організму харчові волокна, залізо і багато інші поживні речовини, які так необхідні нам. Вибираючи продукти з цільного зерна, ви забезпечите себе поживною та корисною їжею.
Зернові, як правило, підходять усім пацієнтам, які проходять лікування брекет-системами. Тому що більшість зернових у вареному вигляді дуже м'які і легко жувати.Тим не менш, є кілька видів зернових продуктів, з якими власники брекетів повинні бути обережними. Наприклад, спроба з'їсти жорстку кірку хліба або бублик може викликати труднощі для того хто носить. У таких випадках, таку їжу краще розмочити в теплій воді або покришити на дрібні шматочки. Також, уникайте дрібного насіння і зерна. Вони часто застрягають між зубами і їх дуже важко видалити від туди4. Молочна продукція

Молочні продукти. Міцні кістки і зуби будуть тільки у тих, в чиєму раціоні багато кальцію. Молочні продукти дають нам кальцій, вітамін D, калій і навіть білок. Такі продукти є відмінним вибором для власників брекетів, тому що більшість з них м'які і майже не вимагають жевания.Выбирайте з молочних продуктів: знежирене молоко, знежирений сир знежирений йогурт. Якщо у вас непереносимість лактози, соєві молочні продукти є прекрасною альтернативою звичайній молочної продукції, які також м'які і легко уживаються з брекетами. Під час поїдання м'якого сиру, ви можете виявити, що він застряг між скобами і ортодонтичними дугами. У такому разі нарізайте сир невеликими шматочками, або купуйте продукт, який не прилипає до зубів. 

М'ясо постачає нас білком і залізом - які особливо необхідні для зростаючого організму. Вживання м'яса являє собою проблему для власників дужок, тому що це волокнистий продукт, який важко жується. Жилаве м'ясо буде часто застрявати в них, або між зубами. Є м'ясо прямо з кісток, таких як курячі крильця і ребра, може бути небезпечно для ваших дуг, тому що ви ризикуєте зламати їх.Вибирайте пісні, ніжні шматки м'яса і поріжте на невеликі шматочки, перш ніж з'їсти. Крім того, відокремте м'ясо від кістки до їжі. Слід вживати рибу, курку, пісну яловичину і свинину.Тофу також є хорошим вегетаріанським вибором, так як він м'який.

Горіхи і насіння. Цей пункт більшою мірою стосується вегетаріанців. Адже саме вони більше всіх їдять горіхи і насіння, таким чином замінюючи недолік м'ясного і молочного білка. Вживання в їжу горіхів і насіння може стати дуже складним процесом для людей в брекетах. Горіхи і насіння дуже важко жувати і вони дуже малі - ось дві проблеми в одному продукті. Прикусивши жорсткий горіх або насіннячко можна легко зламати кронштейн. А брекети і зовсім можуть злетіти з зубів. Такі продукти найкраще замінити на арахісову олію або мигдальне масло. Ви можете також грубо подрібнити ваші улюблені горіхи і насіння і використовувати їх в якості добавки для йогурту.

Цукерки не відносяться до окремої продовольчій групі, але вони стали невід'ємною частиною нашого життя. Давайте подивимося правді в очі, більшість людей люблять цукерки. Для того, хто носить брекети, поїдання цукерок може призвести до руйнування поверхні зубів. Цукерки можуть бути розбиті на дві групи: жорсткі і липкі. Шматочки ірисок , прилипаючи до кронштейнів, можуть легко зламати їх. Жорсткий горіхи в шоколаді також може пошкодити їх. Жувальні цукерки можуть зігнути ортодонтичні дуги і застрягти під вашим дужками.Слід уникати вживання цукерок під час ортодонтичного лікування. Зуби стають більш вразливими до карієсу в цей період. Тому скорочення до мінімуму вживання цукру дуже важливо під час вашого лікування.

Висновок
Тепер ви знаєте, що вам можна і що не можна їсти. Спробуйте вибрати різноманітні продукти - з усіх харчових груп, перерахованих вище. Повноцінне і правильне харчування під час ортодонтичного лікування є настільки важливим, як і результат усього лікування