Blog

ЯК ЧИСТИТИ БРЕКЕТИ?

For pacients

997

16

02.2018

Під час ортодонтичного лікування значно підвищується ризик розвитку карієсу. І щоб не відчути жах після зняття брекетів, необхідно відразу ж після їх встановлення освоїти навички ефективної чистки. Обробляйте верхній і нижній зубний ряд окремо, приділяючи кожному зубу не менше 10 секунд.

Гігієнічні засоби краще купувати після рекомендацій стоматолога, правильно підібрані зубні щітки і йоржики - запорука безпеки для ясен та емалі. Не соромтеся попросити лікаря показати вам на муляжі, як саме необхідно проводити чистку.

Ортодонтичні зубні щітки для брекетів. Ключові особливості цього інструменту – шийка невеликої товщини і форма у вигляді латинської літери «V». Щітка призначена для чищення кожного зуба окремо, у всіх місцях, куди зможете дотягнутися, не зачіпаючи брекети. Втім, щетина тут дуже м'яка, тому навіть якщо трохи зачепити нашу залізну конструкцію на зубах, нічого страшного не станеться.

Йоржики для брекетів. Цим приладом вже можна акуратно чистити під самими дугами. Робити це треба обов'язково, інакше в недоступних для зубних щіток місцях з'явиться наліт. А потім разом з вилікуваним прикусом ви заробите карієс.

Флоси. Спеціальні зубні нитки, оптимізовані під ортодонтичний апарат. Використовуються для чищення простору між зубами. Вощені флоси краще проникають в особливо вузькі проміжки.

Іригатор для брекетів. Украй корисна річ. Спеціальний прилад, що очищає зуби тоненьким, але сильним струменем води. Така чистка дуже гуманна по відношенню до зубів. Але при цьому вельми ефективна. Крім того, водночас здійснюється корисний масаж ясен. Є і ще один нюанс. Заряджати іригатор простою водою – це для непосвячених. Існують особливі зміцнюючі та знезаражуючі склади, в тому числі й з лікувальними травами.

Це все, що вам знадобиться. Користуватися всіма цими пристроями потрібно дуже уважно і акуратно, бажано після кожного прийому їжі. Загальний час одного сеансу гігієни – близько десяти хвилин.

Але навіть найбільш ретельна чистка брекетів не гарантує повного успіху. Бажано раз на кілька місяців відвідувати стоматолога. Професійне чищення зубів – запорука того, що брекети (а заодно і ваші зуби та ясна) будуть добре себе почувати.

ЯК ДОГЛЯДАТИ ЗА БРЕКЕТАМИ – НЕ ЗЛАМАЙТЕ АБО КІЛЬКА СЛІВ ПРО ДІЄТУ

Не потрібно забувати, що брекет приклеюється не надто сильним клеєм (щоб потім його можна було без проблем відокремити від зубів). Тому екстремальних навантажень він може і не витримати. Якщо гризти все підряд, його цілком можна пошкодити. Ось список продуктів, від яких рекомендується утриматися:

  • Усе тверде. Це горіхи, попкорн, тверді овочі і фрукти тощо.
  • Усе «тягуче» і липке. Іриски, жувальні гумки тощо.

Якщо ваш пристрій для виправлення прикусу таки відклеївся, рекомендується відразу відправитися до стоматолога, щоб лікар приклеїв його на місце.

Слідуючи таким простим правилам ви зможете забезпечити благополучне існування своїм брекетам. А також цілком вдало захиститеся від карієсу і багатьох інших хвороб зубів та ясен.