Блог

Гігієна порожнини рота

Для пацієнтів

1281

23

11.2018

Правильна і повноцінна гігієна порожнини рота - це одне з основних зусиль, які вимагаються від вас в процесі лікування. Так і запам'ятайте: якщо ви приходите на прийом до лікаря з невичищеними зубами, не ображайтеся якщо лікар відмовить вам у прийомі.

  • Необхідно чистити зуби після кожного прийому їжі, якщо немає такої можливості, то потрібно хоча б прополоскати рот і скористатися кишеньковою щіточкою-йоржиком для видалення залишків їжі, що застрягли в брекет-системі.
  • Повноцінна чистка зубів повинна займати не менше 10 хвилин. По-перше, у вас повинно бути дві щітки: одна звичайного розміру, м'яка, але з більш вузьким розташуванням щетини, ніж у звичайній щітці, та інша маленька у вигляді йоржика - це спеціальна ортодонтична щітка, з футляром, її зручно скрізь носити з собою.
  • Великою щіткою ви очищаєте пришийкову, жувальну, піднебінну та язикову поверхню кожного зуба; для цього ви тримаєте щітку під кутом до поверхні, що очищається, і рухами зверху вниз (від шийки зуба до ріжучої поверхні) очищаєте кожен зуб. Потім берете маленький йоржик і чистите їм всі частини брекета і всі простори під дугою, на зубі та між зубами. Все це потрібно робити так, щоб після даного етапу не залишилось видимих шматочків їжі та нальоту на зубах і брекетах. Ви повинні ретельно оглянути всі зуби і брекет-систему - все має блищати.
  • Після цього ви берете флоси (жорсткі зубні нитки) і вичищаєте міжзубні проміжки. Якщо ви не знаєте, як всім цим користуватись - попросіть свого лікаря - він вам все покаже.
  • Якщо у вас з будь-яких причин не виходить ідеально вичищати зуби, ви можете скористатись гігієнічним апаратом Water Pik для догляду за порожниною рота, що ідеально підходить при ортодонтичному лікуванні. Water Pik – це оральний іригатор, суть апарату полягає в тому, що з резервуара під тиском подається пульсуючий струмінь води, який не травмуючи ясна вимиває всі залишки їжі з важкодоступних місць, а також масажує ясна.
  • Якщо у Вас є електрична зубна щітка, ви можете використовувати її замість звичайної.